Eskişehir’de "Bisiklet Yolları" Tartışması Büyüyor

"İşe Yaramaz Projelere Milyonlar Harcandı!"
Eskişehir'de yerel seçimlerin ardından yeniden gündeme gelen ve şehrin ana arterlerine yapılan bisiklet yolları, vatandaşlar arasında büyük bir tartışma başlattı. Mevcut Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce'nin, selefi Yılmaz Büyükerşen'in "ben yaptım oldu" mantığını sürdürdüğü ve şehrin zaten yoğun olan trafiğini daha da içinden çıkılmaz hale getirdiği iddiaları dile getiriliyor.
"Tramvaydan Sonra Şimdi de Bisiklet Yolu İle Yollar Daraltıldı"
Şehrin uzun yıllardır trafik yükünü çeken ana arterlerine yapılan tramvay yollarının, caddeleri tek yönlü ve dar yollara çevirdiği, o dönemde sol seçmen tarafından alkışlansa da tramvayların pek kullanılmadığı belirtiliyor. Şimdi ise bu duruma yeni bir boyut eklenerek, şehrin trafik sorununu daha da derinleştiren ve otopark çilesini katlayan bisiklet yolları gündemde.
Vatandaşlar, bu yeni uygulamanın şehri ikiye böldüğünü ifade ediyor: Bir yanda kendilerini "sporcu" ve "bisiklet tutkunu" ilan eden, genellikle CHP seçmeni olarak görülen bir kesim; diğer yanda ise yol daraltılması ve otopark sorunu gibi sıkıntıları dile getiren, bu yüzden de "AK Partili olmakla" suçlanan bir kesim.
"4 Aylık Keyfe Keder Proje mi?"
Bisiklet yollarının gerçekçi olmadığını savunan bir vatandaş, 3 yıl boyunca yaz aylarında işe bisikletle gidip gelmiş biri olarak deneyimlerini şöyle aktarıyor: "Bisiklet kullanan grup, şehrin yüzölçümünün bisiklet kullanmaya uygun olduğunu, her yere araba ya da tramvay yerine bisikletle gitmemiz gerektiğini savunuyor. Ancak bu kişilere bakınca biraz 'ehli keyif' insanlar olduklarını görüyoruz."
Eleştirinin odak noktası ise Eskişehir'in iklim koşulları. Şehrin her ne kadar düz bir ovada olsa da, kışın sert soğuğu ve rüzgarı nedeniyle bisikletin taş çatlasın 4 ay kullanılabildiği belirtiliyor. Yağmurlu ve soğuk havalarda bisiklete binenlerin sayısının yok denecek kadar az olduğu, bunun yıllardır gözlemlenen bir gerçek olduğu ifade ediliyor.
"Bisiklet yolu olmalı diyen kesime bakınca genelde ehli keyif dedim, neden mi? Biz gibi sabah erkenden işe gitmezler, akşam işten gelmezler. Hava gün içinde ısındı mı şöyle bir gezeyim diyerek yola düşerler" diyen vatandaş, bisiklet yollarının işe veya okula gidiş geliş için pratik olmadığını vurguluyor. Yağmurda ıslanan birinin nasıl çalışacağı ya da ders dinleyeceği, ekipman olsa bile nereye bırakılacağı gibi pratik sorunlar da dile getiriliyor.
Geçmişte de benzer "bisiklet yolu sevdasına" kapılınarak yol kenarlarına boyalar çizildiği, ancak o yolların kullanılmadığı hatırlatılarak, bu yeni yolların da aynı akıbeti paylaşacağı ve boş kalacağı iddia ediliyor. Bu projeler için harcanan "dünya kadar paranın" ise boşuna gittiği belirtiliyor.
"Bisikletçi olup çevreci olanlara bakın, hep durumu iyi olan insanlar, keyfe keder bisikletçi olup ahkam kesenler" denilerek, bu projenin şehrin trafiğini daha da krize sokacağı öngörülüyor.
Bu sert eleştiriler, Eskişehir'deki yerel yönetimlerin ulaşım projelerini planlarken gerçekçi fizibilite çalışmalarına ve şehrin sosyo-ekonomik/iklimsel koşullarına ne kadar dikkat ettiği sorusunu bir kez daha gündeme getiriyor.
Gönderen: journal